Met deze tips drink je elke dag genoeg water

0
908

Hoeveel water een persoon precies nodig heeft per dag hangt af van verschillende factoren. Iemand van 9 heeft niet dezelfde hoeveelheid water nodig als iemand van 30. Maar ook andere factoren, zoals de inspanning per dag, temperatuur, geconsumeerd eten en de gezondheid bepalen hoeveel water een persoon per dag nodig heeft. Gemiddeld geldt daarom voor een volwassene 1,5 liter dan 2 liter. Dit lijkt in eerste instantie wel erg veel, maar in principe zou dit aantal makkelijk te halen kunnen zijn. Lukt het jou niet om de 1,5 liter aan te tikken? Lees dan vooral verder, want dit artikel zal je zeker kunnen helpen.

Waarom is water zo gezond voor ons?

Waarom water goed voor ons is, komt door de taken die water voor ons vervult. Water zorgt bijvoorbeeld voor een gezondere en betere huid. Dankzij water spoel je gifstoffen uit je lichaam. Deze gifstoffen zouden anders voor puistjes en ontstekingen kunnen zorgen. Bovendien zorgt een glas water in de ochtend voor een meer alerte houding. Als je probeert af te vallen, zal het je vast niet voorbij geschoten zijn dat water goed voor je is. Door genoeg water te drinken vermindert het hongergevoel in je buik. Door water te drinken val je dus niet af, maar het maakt het afvallen alleen makkelijker. En het blijft niet bij de genoemde positieve effecten van water, want water heeft nog véél meer voordelen!

Water en ons lichaam

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 55% tot 60% uit water. Voor mannen is dit getal iets hoger dan voor vrouwen door het verschil in vetgehalte. Het meeste water zit in de cellen van je lichaam. Zo hebben verschillende organen een andere hoeveelheid water. Neem bijvoorbeeld de longen, die bestaan uit 90% water, terwijl de botten uit 20% water bestaan. De rest van het water bevindt zich tussen de cellen of in het bloed. Water bevindt zich dus overal in het lichaam, en dat maakt het des te belangrijker om genoeg water binnen te krijgen.

Tips meer water op een dag

Als je structureel meer water wilt drinken, zorg er dan voor dat je standaard een kan met water of een fles op je bureau hebt staan. Dit zorgt er automatisch voor dat je vaker naar water toegrijpt. Probeer er een gewoonte van te maken als je naar buiten gaat om een flesje water in je tas te stoppen. Zo kun je overal water blijven drinken. In voedsel zit ook water, dus je kunt ook als tussendoortje waterrijk voedsel eten. Voorbeelden hiervan zijn watermeloen en komkommer. Door er variatie in te houden, blijft het water drinken ook makkelijker. Neem de ene ochtend thee en de andere ochtend water.

Gevolgen te weinig water op een dag

Omdat water zo belangrijk voor ons lichaam is, kunnen de gevolgen al snel opduiken. Een van de gevolgen is hoofdpijn. Je lichaam heeft vocht nodig maar krijgt het niet, het gevolg: vocht wordt onttrokken uit je hersenen. Je kunt je daardoor ook duizelig beginnen te voelen. Een tekort aan water leidt ook tot een verslechterde concentratie en uitdroging van de huid. Om dit te voorkomen neem je elke dag minimaal 8 glazen water!