Gezonder leven met koolhydraatarme producten

0
881
koolhydraat arm voedsel

Als je een gezondere leefstijl wil, dan draait het vaak om je eetpatroon en niet zo zeer om minder eten. Een populaire manier om gezonder te eten is met koolhydraatarme voeding. Wij leggen uit wat koolhydraten zijn, welke bijdrage koolhydraatarme producten leveren en welke voeding koolhydraatarm zijn.  

Wat zijn koolhydraten?  

Koolhydraten zijn suikers, zetmeel en vezels uit voeding. Dit zijn voedingsstoffen voor je lichaam. Deze voedingstoffen leveren energie aan het lichaam om te kunnen functioneren. Dit wordt in de darmen omgezet in glucose en komt in ons bloed terecht als bloedsuiker, de brandstof voor ons lichaam. Koolhydraten zijn vooral belangrijk voor de hersenen en de rode bloedcellen. Bepaalde koolhydraten zorgen zelfs voor de zoete smaak in ons eten. De koolhydraatrijke voeding die vezels bevatten zijn weer essentieel voor de spijsvertering.  

Gezondere leefstijl 

De belangrijkste functie van koolhydraten is ons lichaam voorzien van energie. Het zorgt ervoor dat je lichaam warm blijft, kan bewegen, nadenken etc. Koolhydraten zijn daarom niet per definitie slecht. Maar waarom moet je dan koolhydraatarm eten voor een gezondere leefstijl? Door minder koolhydraten en suiker te eten en voldoende eiwitten te eten, haalt je lichaam de energie uit andere stoffen. Hierdoor komt de vetverbranding op gang. Door voldoende eiwitten te eten, behoud je je spiermassa en raak je alleen het overtollig vet kwijt.  

Lijst producten met veel koolhydraten  

  • Graanproducten en witbrood 
  • Witte rijst  
  • Pasta  
  • Geraffineerde suiker 
  • Snoep 
  • Chips en koekjes  
  • Vruchtensappen  
  • Bewerkt vlees  
  • Afhaalmaaltijden (pizza, patat, chinees e.a.) 
  • Klant-en-klaar maaltijden  

Koolhydraatarme producten   

Wil je aan de slag met je voeding en zo min mogelijk koolhydraten tot je nemen? Er zijn genoeg koolhydraatarme producten of vervangers die je hierbij kunnen helpen. De meeste groenten bevatten weinig koolhydraten en zijn erg gezond. Vlees en vis zijn ook beide koolhydraatarm, met uitzondering van rood vlees. Zie hieronder een tabel met koolhydraatarme producten per categorie. 

Onbewerkt vlees en gevogelte  Biefstuk  
 Tartaar  
 Gehakt  
 Rosbief  
 Kipfilet  
Onbewerkt vis  Kabeljauw  
 Tonijn  
 Zalm  
 Makreel  
 Paling  
Zuivel en eieren  Boter  
 Ei  
 Kaas  
 Kwark  
 Melk  
Groente  Andijvie  
 Champignons  
 Spinazie  
 Avocado  
 Broccoli 
Fruit  Limoen  
 Citroen  
 Aardbei  
 Meloen  
 Sinaasappel