zondag, mei 31, 2020

De bijzondere geschiedenis van de M&M’s

Post date:

Author:

Category:

Schokkend nieuws uit Zweden: M&M’s werden daar in 2016 verboden. Het logo van dit wereldberoemde snoep leek volgens een rechter namelijk teveel op dat van het chocolademerk Marabou. We mogen in onze handjes knijpen dat dit in Nederland nog niet het geval is. Het is namelijk bijzonder populair snoep met een interessante geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld de naam ‘M&M’ een bijzondere oorsprong heeft? Wij vertellen je er van alles over in dit artikel!

Hoe liep het af in Zweden?

Zweedse M&M liefhebbers baalden er een tijdje geleden flink van dat dat de chocola niet meer in de schappen te verkrijgen was. Het bedrijf achter M&M, Mars, was het er uiteraard niet mee eens en ging in hoger beroep. Het kwam daarmee lijnrecht tegenover het bedrijf Kraft te staan, dat de Marabou chocolade produceert. Uiteindelijk kwam het tot een schikking tussen Mars en Kraft, waarvan de precieze details tot op de dag van vandaag niet bekend zijn.

Waar komt de eerste ‘M’ vandaan?

Misschien moet het qua bekendheid alleen McDonalds voor zich dulden, maar de ‘M’ van ‘M&M’ is wereldberoemd. Zoals je misschien wel kunt raden is de eerste ‘M’ afkomstig van Mars. We hebben het hier echter niet over de planeet, maar over een ondernemer die in de jaren twintig van de twintigste eeuw een chocoladefabriekje uit de grond wist te stampen. Het is dankzij Franklin Clarence Mars te danken dat we vandaag de dag van chocoladerepen met heerlijke vullingen kunnen genieten.

Milky Way verovert de wereld

Meneer Mars experimenteerde regelmatig en introduceerde vrij snel na het oprichten van zijn fabriek de ‘Mar-O-Bar’ op de chocolademarkt. Dit was een overheerlijke combinatie van chocolade, caramel en noten die veel weg heeft van de Snickers. Pas echt succes boekte meneer Mars samen met zijn zoon Forrest toen hij de ‘Milky Way’ introduceerde. De twee verdienden er miljoenen mee. Van dit succesverhaal krijgen we zeker zin in een lekkere chocoladereep!

De komst van de tweede ‘M’

Bijzonder genoeg is de tweede ‘M’ bedacht door een van de grootste concurrenten van Mars. Ene Bruce Murrie boekte veel succes als directeur van de chocoladefabriek Hershey. Het is vandaag de dag een van de grootste chocolademerken ter wereld. Mars en Murrie begonnen in 1941 een samenwerking omdat ze inzagen dat cacao en chocolade door de Tweede Wereldoorlog erg schaars zou worden. Samen ontwikkelden de twee chocolade-pioniers kleine chocolade snoepjes met een suikerlaagje. Er was niet veel cacao nodig om ze te maken en, ook belangrijk, ze smolten niet snel. Het betekende de geboorte van de M&M!

Het enorme succes van de M&M duurt voort

M&M’s bleken een enorm succes in de Verenigde Staten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit kwam onder andere door het feit dat ze deel uitmaakten van het soldatenrantsoen. Ook burgers genoten volop van de chocoladesnoepjes. Hoewel Mars zijn voormalige concurrent Murrie na het einde van de oorlog uitkocht, bleef de naam M&M bestaan. Mars is anno 2019 een wereldmerk dat veel meer produceert dan chocolade alleen. Zo is ook de populaire dierenvoeding van Whiskas actief is van dit merk.

Zelf je kapsel kunnen bijwerken

Zelf je haar kunnen knippen, zou dat niet gemakkelijk zijn? Misschien wil je het niet geloven, maar het is wel echt mogelijk. Zeker wanneer...

Procureur: multifunctioneel braadstuk in zomer en winter

Wel eens een mooi varkensbraadstuk gemaakt? Niet? Doen! En dan zeker eens proberen met procureur. Procureur is sowieso een goed idee en je kunt...

Zo maak je sparen jouw lifestyle

Sparen is belangrijk. Dat leer je al op jonge leeftijd. Het is alleen lastiger dan het lijkt om een goed bedrag bijeen te krijgen....