Hoe oud je ook bent, welke aandoening je hebt, blijf in beweging! Dat is echter in bepaalde gevallen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het van belang voor jouw algehele conditie om dat te proberen. Je zult snel verbetering merken als je regelmatig wat extra inspanningen doet. In het begin zal het erg zwaar zijn, maar dat wordt snel anders. Je zult er plezier en energie uithalen als je meer beweegt. Niet iedereen kan op de normale manier bewegen en dat is een groot gemis. Echter ook voor deze groep zijn er mogelijkheden. Zoek een maatje die met je naar buiten gaat. Zit je in een rolstoel, dan is rolstoeldansen wellicht een fantastische manier om te bewegen en onder de mensen te komen. Je zult graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven en dingen blijven doen. Daarvoor moet je in beweging blijven. Zet zelf dat kopje koffie of die pot thee, neem er de tijd voor als je beperkt bent, maar probeer het zelf. Het moet uiteraard wel verantwoord zijn.
Mentaal in beweging
Als je vaak alleen bent, geen aanspraak hebt dan kan het met je mentale gezondheid zomaar snel bergafwaarts gaan. Dat wil je voorkomen, dus probeer sociale contacten vast te houden of nieuwe aan te knopen. Ga zelf de deur uit of nodig mensen uit. Vind je het moeilijk om een gesprek aan te gaan, nodig mensen dan uit om een kaartje te leggen of een ander spel te spelen. Ook samen naar een quiz kijken is erg gezellig en kijk op welke vragen jij en je bezoek het antwoord weten. Ook lezen zorgt ervoor dat je niet afstompt. Wist je dat ook het maken van kruiswoordpuzzels en andere breinbrekers je mentaal fit houden. Ben je mentaal fit dan zul je beter kunnen omgaan met tegenslag en stress. Je zult minder piekeren en de leuke dingen van het leven blijven zien.
Samen in beweging
Mentale en fysieke gezondheid, je kunt er zelf veel aan verbeteren. Het is echter vaak moeilijk om dit alleen te doen. Zoek een maatje om samen het leven te vieren, om samen dingen te ondernemen. Gaat je dit niet lukken, dan hoef jij je daarvoor niet te schamen, klop aan bij de hulpverlening. Vaak is de huisarts het eerste aanspreekpunt. Deze zal het toejuichen als jij wat gaat ondernemen. Het zal je gezondheid op elk gebied verbeteren. Hij of zij kan je de weg wijzen en tips geven hoe je met anderen in contact kunt komen. Er zijn meer mensen met het probleem wel willen, maar niet kunnen, ten minste niet alleen! Heb je thuiszorg, ook deze mensen hebben vaak goede ideeën en kennen mensen waarmee jij weleens een klik zou kunnen hebben. Samen in beweging, mentaal en/of fysiek verrijkt jouw leven.